Догляд за газоном восени: поради та рекомендації
0 коментарів

Догляд за газоном восени: поради та рекомендації

Самостійне вирощування газону без допомоги фахівців - справа дуже відповідальна, адже тільки від Вас залежить, чи зійде посіяна трава, чи буде дерен густим, і чи не вразять газон хвороби. Якщо ви дійсно хочете отримати гарний акуратний газон, покритий густою рівномірно зеленою травою, доведеться докласти чимало зусиль, праці і знань. Доглядати за декоративною галявиною потрібно цілий рік, і хоч більша частина роботи припадає на весняно-літній період, восени і взимку сидіти склавши руки вам теж не доведеться. Щоб з настанням холодів не втратити красивої галявини, над якою ви стільки працювали, потрібно забезпечити належний осінній догляд за газоном і підготувати його до зими.

Полив газону

Осінній догляд за газоном складається з наступних процедур:

  • полив;
  • скошування трави;
  • підгодівля;
  • аерація грунту.

Проводяться перераховані роботи у вересні-жовтні, до заморозків.

Догляд за газоном восени не вимагає регулярного поливу, адже у вересні дощі ллють частіше. Якщо ж встановилася посушлива погода, достатньо буде поливати траву методом дощування раз в п'ять днів, намагаючись не допускати утворення калюж. У жовтні рекомендується припинити полив, щоб не допустити перезволоження грунту, від чого рослини ослабнуть і можуть захворіти.

стрижка газону

Будь-який газон повинен піти під сніг зі «стрижкою». Якщо стоїть тепла погода, то осінніх стрижок може бути кілька. Але для вас найголовніша - остання. Вона повинна бути проведена приблизно за 2 тижні до перших заморозків у вашій місцевості, щоб трава встигла відрости на 6-10 см. Але в зв'язку з тим, що правильно передбачити погоду не можуть навіть синоптики, складно вгадати, яка ж стрижка виявиться останньою. Не турбуйтеся з цього приводу і просто будете стригти газон у міру відростання, залишаючи траву висотою не менше 5 см, щоб рослини не надто витрачали сили на відновлення, а приберегли поживні речовини для зимівлі. Якщо її висота буде менше, то велика ймовірність вимерзання коренів при сильних морозах. Якщо ж газон встигне піднятися понад 10 см, то є ризик випрівання. Наприклад, коли чергуються морози і відлиги, утворюється крижаний наст. І якщо трава піде під сніг з такою кіркою, то вона задихнеться без повітря і випріє. До того ж, навесні пожухла трава стане перешкодою для пробивання з землі нових паростків. Вона їх заблокує, як мульча, яка не дає рости бур'янам. Якщо не зібрати восени з газону стару траву, то навесні вона стане перешкодою для зростання молодого газону. Всю зібрану з газону траву і листя можна використовувати як добриво для овочевих грядок, розсипавши їх по грунту і трохи прикопавши. Заважати весняному росту буде і зрізана трава, якщо ви не приберете її з газону восени. Після стрижки неодмінно прочешіть газон віяловими граблями, щоб прибрати з нього сміття, стару траву і останній укіс. Відвезіть на тачці все зібране «багатство» прямо на спорожнілі грядки і прикопайте. За зиму з трав'яних відходів вийде екологічно чисте добриво.

До осіннього догляду за газоном відносять і його косметичний ремонт. Невеликі ямки та вибоїни можна в цей період зарівняти, засипавши сумішшю перегною і піску. Великі ями залиште на весну, адже в них треба буде додавати насіння трави. Непогано відгукується газон на осінню підсипку сумішшю торфу і компосту. Розсипавши суміш по траві, ви одночасно і вирівняєте землю, і удобрити грунт. Коли настає сезон проливних дощів, і грунт стає м'яким, треба підстрахувати газон від витоптування, якщо ви часто проходите по ньому до інших будівель. Для цього варто накидати на траву дощок і пересуватися тільки по ним, так як під тиском ніг грунт «грає», і на галявині утворюються ямки. Якщо стоїть суха погода, то дошки краще покласти після настання стабільних мінусових температур. Так ви менше примнеться за зиму траву і уникнете «залисин», які часто з'являються на стежках. А краще взагалі взимку не ходити по сплячій траві. Такі прогалини - результат витоптування доріжок на газоні, тому що прим'ятий грунт не дає корінням насичуватися киснем і сприяє їх промерзанню.

підживлення

Підготовка газону до зими обов'язково включає в себе підживлення мінеральними добривами багатими фосфором і калієм - вони стимулюють коренеутворення рослин. Взимку надземна частина газону вимерзне і випріє, тому господарі повинні кинути всі сили на зміцнення коренів. Саме вони дадуть навесні густі сходи і не повинні загинути в морози. Зміцнюють кореневу систему двома способами: помірними підгодівлею і аерацією. Для харчування газону восени підходять тільки фосфорні та калійні добрива, які допомагають дозріванню рослин. Абсолютно виключіть азотні підживлення. Вони прискорюють ріст трави і провокують розвиток молодих пагонів, а під зиму це якраз і не потрібно, адже юні сходи важче переносять мінусові температури і гинуть першими. Деревну золу можна вносити разом з торфом і чорноземом, перемішавши склад. Так ви одночасно удобрите і вирівняєте грунт.

При внесенні добрив на газон в осінній період існує ряд особливих правил і обмежень. Наприклад, фосфорні добрива застосовуються для підживлення газонів двічі: на початку осені і перед самими заморозками. Фосфор сприяє зміцненню кореневої системи газонних трав, завдяки чому забезпечується ранній ріст рослин з настанням весни, а в літній період їх коренева система в достатній мірі забезпечується запасами води і поживних речовин. Крім того, внесення фосфорних добрив сприятливо впливає на ріст бічних пагонів саме ранньої осені, що дозволяє рослинам створити більш щільний шар дерну і «безболісніше» перенести зимові холоди. «Постачальниками» фосфору для газонів восени є спеціальні осінні комплексні добрива, суперфосфат і кісткове борошно. Збагачувати грунт фосфором слід один раз в декілька років, оскільки даний елемент має властивість надовго затримуватися в грунті. Більш того, в процесі накопичення в грунті може утворитися надлишок фосфору, що може негативно вплинути на стан газону.

Так само, як і людині, калій необхідний рослинам для нормального росту і розвитку. Тому мінеральні добрива з вмістом калію корисно вносити в грунт декоративних газонів протягом усього періоду вегетації рослин, в тому числі і восени. Калійні добрива, що застосовуються в цей час, здатні не тільки поповнити запаси життєвої сили газонних трав, але і посилити їх стійкість до несприятливих погодних умов, шкідників і хвороб. Для осінньої підгодівлі газонів калієм застосовуються спеціальні комплексні осінні добрива, а також сульфат калію. На відміну від фосфору калій має тенденцію до швидкого вимивання з грунту, тому калійні добрива слід застосовувати мінімум один раз на рік. Крім того, в легких ґрунтах піщаного типу природний вміст калію набагато менше, ніж у важких, тому для подібних газонних грунтів кількість калійних добрив повинно бути збільшено.

аерація

Розібравшись в тонкощах догляду, загострим увагу і на посадці трави. Деякі дачники занадто пізно закінчують підготовку майданчика для майбутньої галявини, і висадка насіння якраз потрапляє на літо. Якщо порівнювати літній та осінній посіви газону, то перевагу варто віддати осені. Для гарної схожості насіння потрібна вологий грунт і відсутність спеки. Все це - явні ознаки вересневої погоди, коли починаються дощі, а дні теплі, але вже не жаркі. До того ж, посадка газону восени дає більш дружні сходи, тому що траві не заважають бур'яни. Вони до цього часу починають готуватися до зими і проростають слабо. При пізніх посівах газону рекомендується збільшувати норму витрат насіння приблизно в 1,5 рази, тому що частина з них за зиму вимерзне. Якщо якісно провести перекопування ділянки і вибрати коріння всіх багаторічників, то можна навіть не проливати грунт гербіцидами. Засівайте ділянку і чекайте сходів. Правда, з термінами посіву затягувати не варто. Вересень - найкращий час. До настання холодів травинки встигнуть зміцніти і вирости настільки, щоб ви змогли їх один раз скосити. Але намагайтеся скошувати не під самий грунт, а тільки верхівки. Деякі садівники рекомендують і подзимовий сів, тобто висадку насіння в підмерзлий грунт (приблизно в листопаді). Тоді сходів ви дочекаєтеся рано навесні, і вони будуть міцними, тому що пройшли загартування морозами. Але в нашому кліматі є кілька факторів, які можуть зіпсувати подібні посадки. По-перше, на ділянках з ухилом весняні паводки можуть змити частину насіння разом зі снігом. По-друге, осінь може затягнутися, і після холодів почнуться відлиги. Відчувши потепління, насіння проклюнутся, проростуть - і їх «ще тепленькими» вб'ють перші зимові морози. Якщо вирішуватися на подзимню посадку, то треба висівати велику частку насіння, ніж зазвичай, з розрахунком на часткове вимерзання.

Слід також відзначити кілька основних правил, як доглядати за гарною травичкою з настанням холодів:

  • в дощову або морозну погоду намагайтеся якомога менше наступати на газон, всі роботи бажано проводить, наступаючи на дошки, а не на рослини;
  • поки газон не покриється шаром снігу не менше 15 см, максимально знизьте будь-яке навантаження на нього;
  • не заливайте на газоні каток;
  • сніг з доріжок не варто скидати на територію газону;
  • крижану кірку, що утворилася на засніженому газоні під час відлиги, розбивайте садовими граблями, щоб до рослин надходив кисень.


Джерело: http://diz-cafe.com/ozelenenie/uxod-za-gazonom-osenjyu.html
http://orchardo.ru/166-osenniy-uhod-za-gazonnoy-travoy-kak-pravilno-podgotovit-gazon-k-zime.html