Гарбуз: корисні властивості та цікаві факти
0 коментарів

Гарбуз: корисні властивості та цікаві факти

Титул короля осені сміливо можна віддавати помаранчевому чуду, що зветься гарбузом. Він яскраво-рудий, смачний і корисний. Хоча багато хто з нас асоціюють його з містичним святом Хелловіну, а в дитинстві лише деякі любили гарбузову кашу. Тому не дивно, що ми забули про неймовірні властивості і якості гарбуза і сприймаємо його як звичайний, нічим не примітний овоч. А згадати все-таки варто, щоб оцінити.

З історії

Прийнято вважати, що гарбуз є одним з найдавніших овочів на нашій планеті. Однак однозначної думки про країну-батьківщину досі немає. Але все-таки більшість голосів було віддано за Центральну Америку, нині Мексику. Якщо цьому вірити, то виходить, що гарбуз вирощують уже понад 5 тис. років.

Вчені припускають, що гарбуз спочатку використовували як посуд, а точніше, як посудину для рідин. Перша подібна згадка датується 8 тис. років тому.

Як вибрати гарбуз

В першу чергу варто знати, що гарбуз буває літній і зимовий. Літній варіант, як правило, має більш м'яку і ніжну м'якоть. Зимовий гарбуз відрізняється більш високою щільністю як всередині, так і зовні.

Гарбуз може зберігатися і не псуватися дуже довгий час. Однак для зберігання необхідно вибирати екземпляри без пошкоджень.

Найбільш смачними вважаються плоди вагою від трьох до п'яти кілограм. Вони будуть в міру солодкі.

Про користь гарбуза

Заліза в гарбузі міститься найбільше. У цьому питанні він чемпіон. А, як відомо, залізо відповідає за здоровий колір обличчя і піднесений настрій.

Крім цього, рудий красень багатий на білки і вуглеводи, целюлозу та пектинові речовини, а також такими мінералами, як кальцій, калій, каротин. Найбільше в гарбузі вітамінів групи В - для боротьби з втомою і депресією, групи С - для зміцнення імунітету, групи Е - для ефективної боротьби із зморшками і передчасною старістю, групи К - для поліпшення згортання крові. Завдяки вмісту кальцію гарбуз (сік і м'якоть) є відмінною профілактикою карієсу.

Більш того, в гарбузі міститься такий рідкісний вітамін, як Т. З його допомогою легко можна привести фігуру в ідеальний стан. Завдяки наявності цього вітаміну гарбуз є ідеальним гарніром до жирних м'ясних і інших страв. В результаті їжа добре засвоюється і не призводить до ожиріння.

Профілактика хронічних і гострих пієлонефритів і нефриту неможлива без гарбузових страв. Калій робить її відмінним сечогінним засобом. Свіжий сік просто необхідно пити тим, хто страждає від хронічних закрепів, запалень сечовидільної системи, геморою, ниркової недостатності або має нервові розлади. Гарбуз сприяє виведенню з організму зайвих солей і води, не дратуючи ниркову тканину.

Гарбуз - м'який глистогінний засіб. Причому він настільки нешкідливий, що його сміливо можна давати маленьким дітям, вагітним жінкам або ослабленим пацієнтам після операції.

У гарбузі корисно все, навіть насіння. Це джерело харчової олії високої якості, а також цинку. Без нього не обійтися тим, хто страждає від вугрової висипки, себореї, жирної лупи. А всього 50-60 гарбузових насіннин в день допоможуть чоловікові уникнути простатиту. Крім того, в них містяться білки, поліпептиди, амінокислоти, стерин і каротин, калій, залізо, кальцій, магній, мідь, марганець, селен, нікель і т.д.

Багато насіння не буває, проте лише 30 їх грамів містять 20% добової норми елементів, які необхідні для забезпечення нормальної роботи імунної системи. А якщо ви страждаєте від морської хвороби або токсикозу, тоді сміливо запасайтеся гарбузовим насінням.

У хід також йдуть квіти гарбуза, і навіть у вареному вигляді вони дуже корисні.

Корисний гарбуз може бути і шкідливим

В першу чергу, варто поговорити не про сам гарбуз, а про його насіння. Денна норма їх вживання не повинна перевищувати 40-60 зерен. При цьому вони повинні бути сирими. Якщо з'їдати більшу кількість, то є ризик виникнення гастриту. Адже в них міститься багато саліцилової кислоти.

Вживання очищенного насіння не принесе ніякої користі, а підсмажених і підсолених може спровокувати засолювання тканин організму.

Щоб уникнути пошкодження зубної емалі, гарбузове насіння не рекомендується розгризати, а тільки очищати руками.

Де і як використовується гарбуз

З гарбуза можна приготувати просто величезна кількість гастрономічних шедеврів. Причому використовуючи різні види термічної обробки і різні прянощі, від цього овоча можна домогтися неймовірних смаків. Але гарбуз є ласощами не лише смачними, а й корисними.

Щоб спати міцним безтурботним сном ще наші предки на ніч вживали гарбузовий сік або гарбузовий відвар з медом. Гарбузову кашку теж ніколи не викидали, а прикладали до опіків, екзем, висипів. Гарбуз - відмінний засіб боротьби проти прищів. А якщо зробити маску з тертого гарбуза і залишити її на 30-40 хвилин, то від пігментних плям не залишиться і сліду.

Помаранчевий красень з давніх часів широко використовується в медицині і входить до складу багатьох лікарських препаратів. Нещодавно гарбуз викликав фурор, адже на його основі індійські вчені створили ліки, які здатні придушити розмноження туберкульозних паличок.

А чи знали ви, що...

  1. Гарбуз – ще той овочевий старожил. Він існує на планеті Земля приблизно 5000 років.
  2. Традицію робити ліхтарики з гарбузів привезли у США ірландці, які вирізали ліхтарики з брукви до щорічного свята Самайн. Але з часом вони виявили, що стінки гарбуза значно м’якші і вирізати їх простіше.
  3. Гарбуз настільки невибагливий у догляді, що його можна вирощувати в будь-якій точці світу, крім Антарктики.
  4. Гарбузові квіти можна їсти. Існує безліч рецептів фарширування гарбузових квітів та приготування їх у клярі.
  5. Найменший гарбуз може важити менше кілограма, а найбільший сягати 250 кілограмів.
  6. Індіанці колись смажили скибочки гарбуза на багатті, а зі смужок в’яленого гарбуза робили килимки.
  7. Гарбузи низькокалорійні і багаті клітковиною. Якщо ви на дієті, то гарбуз – ідеальний продукт для вашого раціону, оскільки його м’якоть, до того ж, багата на вітаміни А і В, білок, залізо і калій.
  8. Користь гарбуза для людини полягає у високому вмісті вітамів А і Е, які допомагають зберегти молодість. Тож достатньо регулярно вживати в їжу гарбуз, щоб уникнути передчасних ознак старіння.
  9. М’якоть гарбуза прикладають для полегшення болю при опіках, а насіння використовують як протиглистний засіб. До речі, поживна цінність насіння гарбуза зростає з його старінням. В давнину вважали, що сік гарбуза – найкращий засіб від веснянок і укусів змії.
  10. Крім традиційних помаранчевих, зелених і жовтих бувають сині та білі гарбузи.
  11. Гарбуз – герой безлічі рекордів. Приміром, у США був випечений найбільший пиріг з гарбуза – діаметром 152 см. Випікався цей гігантський пиріг понад 6 годин.
  12. Без гарбуза не обходився стародавній український звичай сватання. Якщо наречений не був любим та бажаним, йому вручали «гарбуз» і він, принижений і посоромлений, вирушав додому.
  13. Цікавий факт, що гарбуз — чемпіон серед овочів за вмістом заліза, тому його сміливо можна вживати тим, хто страждає на анемію.
  14. Наші предки використовували гарбузове насіння як приворотний засіб. До сьогодні відомо, що регулярне вживання гарбузової олії, вижатої з насіння, підтримує чоловічу силу та сексуальність.
  15. Гарбуз – чудовий гарнір для страв зі свинини, баранини та іншого жирного м’яса, оскільки завдяки вітаміну Т допомагає засвоювати організму важку їжу.
  16. Вагітним жінкам на замітку: гарбузове насіння в сирому, не смаженому, вигляді допомагає полегшити симптоми токсикозу.
  17. В давнину гарбузовий сік вживали на ніч. Це заспокоювало після важкого трудового дня і діяло як природній снодійний засіб.
  18. Гарбуз використовується не лише в кулінарії і медицині. Народні майстри виготовляють з нього посуд та різні інструменти.

Джерело:http://jisty.com.ua/yak-prigotuvati-garbuzovu-kashu-ta-18-nespodivanih-faktiv-pro-garbuz/
http://modli.ru/276-tykva-poleznye-svojstva.html