Календар городника
Січень потрібно придбати добрива для вирощуваної розсади, ділянки, засоби захисту від хвороб і шкідників. Підготувати грунт і тару для висадки розсади. Можна висівати огірки на підвіконні.
Лютий висівають насіння кореневої селери, перцю, баклажанів, помідорів на розсаду. Для любителів овочів на підвіконні - можна сіяти петрушку, селеру, базилік на зелень.
Березень висівають насіння цибулі-порею і чорнушки, томатів, ранні сорти білокачанної і брюссельської капусти на розсаду. У кінці місяця починають сіяти середньопізні сорти капусти. Проводиться підживлення культур, висаджених в лютому.
Квітень починають з посіву середньопізніх сортів капусти. В першій половині квітня висівають насіння на розсаду теплолюбних культур: базиліку, меліси, майорану та ін. в другій декаді місяця висівають на розсаду насіння огірків тепличних і для відкритого грунту, кабачків, гарбуза, патисонів. У другій половині висівають перший редис. Проводять посів листової і кореневої петрушки, листової селери, коріандру, щавлю. Висівають моркву, редьку, ріпу для раннього споживання. Готують грунт під ярий часник та огірки. Готують картоплю до посадки.
Травень починається з посіву весняного часнику і цибулі, а також листового і головчатого салатів. У теплиці висаджають високорослі томати з розсади, яку висіяли у лютому, огірки квітневої посадки, а в грунт висаджують низькорослі томати, розсаду білокачанної і брюссельської капусти березневого посіву, висівають кабачки, гарбузи і патисони. У другій декаді травня починають висадку картоплі, а також посів буряку і моркви для зимового споживання. Можна повторно посадити редис. З другої половини до кінця місяця на ділянку висаджують розсаду середньопізньої білокачанної, цвітної, савойської, кольрабі і червонокачанної капусти. У кінці місяця сіють квасолю і висаджують в теплицях баклажани і перець.
Червень висадка розсади огірків і томатів, перцю, баклажанів. Також проводяться повторний посів редису, редьки, кропу і салату.
Липень висівають редьку для зимового зберігання, повторно висівають салат, проводять збір урожаю озимого часнику.
Серпень проводять профілактичну боротьбу з фітофторою. Починається збирання врожаю цибулі. Проводять заготівлю сушених пряних культур: кропу, петрушки, селери, базиліку та ін. Повторно можна висадити редис.
Вересень починають збирання картоплі, проводять посадку озимого часнику, збирають урожай буряку і моркви. Проводять підживлення пізньої білокачанної капусти.
Жовтень збирають коренеплідну селеру і петрушку, ріпу, редис, а також на зберігання капусту і висаджують дрібну цибулю.
Листопад підготовлюють грядки і проводять зимовий посів моркви, петрушки, цибулі-чорнушки, буряку і кропу.
Грудень немає городніх робіт. Перевіряють на збереження овочі, що зберігаються в засіках, і займаються вирощуванням овочів в опалюваних теплицях або на підвіконні.