Характеристика основних видів газонних трав
0 коментарів

Характеристика основних видів газонних трав

Мятлик луговий 

Використовується для створення газону, прекрасно витримує суворі зими та пізні весняні заморозки, рано відростає та закінчує вегетацію глибокої осені, зберігаючи зелений вигляд до снігу. Але  сходження дещо розтягнуте, і росте на перших порах повільно, рекомендується сіяти з розрахунку не менше 10 г на 1 кв.м., ретельно очистивши грунт.  Поєднання його з іншими злаками недоцільно. У природних умовах мятлик має безліч місцевих форм. Кращий час посіву мятлика на газоні  в середній смузі — друга половина серпня, коли складаються найсприятливіші для нього умови температури та вологості. Весняні терміни гірші, оскільки в травні буває мало дощів, а в червневі дні жаркі промені сонця небезпечні для ніжних сходжень. Можна посіяти траву на самому початку весни, ледве відтане земля, але якщо повернуться холоди, поява сходів розтягнеться. Передпосівне замочування насіння створює умови для дружного проростання в перші два тижні. Грунти підходять різні, але переважно рихлі суглинки та легкі, багаті перегноєм супіски. Під час активного росту бажано проводити полив газону.

Вівсяниця червона 

Відноситься до посухостійких злаків, у перший рік росте досить повільно і закриває грунт десь через півтора місяці. Але з другого року килим стає щільним. Для декоративних газонів найбільшу цінність в середній смузі має кореневищний різновид цього виду, що утворює пружний щільний дерен. 

Вівсяниця лугова 

Використовується цей вид при створенні високо декоративних, так званих партерних газонів. Така трава не годиться тільки для звичайних лужків. Листочки вівсяниці луговою грубуваті, короткі стебла утворюють не дуже густу та ламку дернину. Росте вона пучками та не створює шовковистого килима газону створеного своїми руками. До морозів та заморозків рослина стійка, рано відростає навесні. Посуху не переносить. Норма висіву на багатих суглинних грунтах 10–12 г на 1кв.м (сухі та легкі не підходять). 

Польовиця пагоноутворююча (повзуча) 

Численні сланкі пагони завдовжки 30–40см легко укоріняються та дають початок новим, завдяки чому трава швидко розповзається по землі, ідеально підхотить для створення спортивних газонів. З'ясувалося, що насіння рослина утворює мало, зате з весни до осені без зусиль розмножується вегетативно. Дрібна посадка пагонів через 10–12см дає через 50–60 днів суцільний ніжний килим. У перший рік підстригати газон  не потрібно. А з другого року можна косити, але не так часто, як інші злаки. Рослина не боїться затемнення. Особливо рекомендується для дитячих майданчиків. Важливо, що зрізані пагони в паперових та поліетиленових пакетах переносять транспортування протягом декількох днів. У посушливих районах польовиця пагоноутворююча без поливу страждає і краще росте в тіні. 

Райграс пасовищний 

Дуже вологолюбний, не виносить посухи і пізніх весняних заморозків. Краще всього росте на багатих добре дренованих суглинках, погано — на щільних та кислих грунтах. 

Райграс швидко сходить — вже через 10–12 днів — і незабаром повністю покриває ділянку. Він добре відростає після частої косовиці, особливо при регулярній підгодівлі. Газон  красивий, як правило, лише в перший рік, а потім травостій проріджується, стає нерівним. Райграс доцільніше використовувати там, де газон  щорічно  пересівають. Норма витрати насіння 14–15г на 1 кв. м