Хвороби газонів. Профілактичні заходи і методи боротьби
0 коментарів

Хвороби газонів. Профілактичні заходи і методи боротьби

Сніжна пліснява

Сніжна пліснява — найбільш поширена і дуже агресивна хвороба газону. Вражає в будь-який час року при несприятливих умовах, найчастіше навесні і восени. Спочатку з'являються невеликі, темно-коричневі або помаранчеві круглі точки, розмір і кількість яких швидко збільшуються, виникають плями відмерлої трави. Хворі рослини можуть бути мокрими і покритими слизом. Більшість плям мають темно-коричневу окантовку і світліший центр. Іноді по краях плям видно міцелій (від білого до рожевого кольору), відмерлі листя часто склеєні між собою.

Сніжна пліснява виникає на газонах з дуже хорошим і щільним травостоєм, іноді з дуже інтенсивним доглядом, вражає всі види злаків, але ступінь ураження, звичайно, залежить від сорту.

Хворобу стимулює волога погода і вологі поверхні, передозування азоту, особливо восени, передозування топ - дресингу, а також лужні умови.

Профілактичні заходи:

  • заходи щодо зменшення довгострокової вологості поверхні, наприклад за допомогою дренажу, поліпшення циркуляції повітря. Зокрема, дерева, живоплоти, огорожі і стіни, не повинні занадто щільно розміщуватися на газоні;
  • аерація і піскування, прибирання затримує вологість газонної поверхні, обмеження штучного поливу;
  • рекомендується не вносити азот і вапно в періоди, сприятливі для розвитку хвороби;
  • завжди прибирати зістрижену траву.

Червона нитчастість

Червона нитчастість — найбільш поширена хвороба газону, при сильному ураженні може повністю знищити траву, як правило, уражені площі відновлюються. Виникає влітку і восени, в м'яких кліматичних умовах аж до зими. Симптоми хвороби — п'ятнообразні місця на газонах, часто рожевого або червонуватого кольору (викликають ниткоподібні гифи грибів, які виступають на хворих листках, можуть досягати довжини 25 мм, часто розгалужуються); плями не мають чіткої межі, діаметр варіюється від 20 - 50 мм до 350 мм, при незначному ураженні відмирають тільки листя на верхівках пагонів.

Вражатися червоною нитчастістю можуть газони всіх типів. Найчастіше уражаються такі види, як і вівсяниця і райграс, особливо повільно зростаючі, що не вимагають інтенсивного догляду селекційні сорти.

Причинами хвороби є недостатнє постачання поживними речовинами, перш за все, азотом.

Профілактичні заходи:

  • внесення азотних добрив повинно проводитися навіть в літні місяці при достатній вологості , щоб стимулювати ріст рослин;
  • слід бути обережним з передозуванням, оскільки це може призвести до поширення снігової плісняви.

Доларова плямистість

Доларова плямистість зустрічається в певних регіонах, перш за все, на газонах інтенсивного догляду, в інших випадках спостерігається нечасто. Виникає літом і осінню. Симптоми — з'являються невеликі круглі плями (близько 50 мм в діаметрі), мають чіткі межі. Усередині цих плям трава здебільшого відмерша і суха, солом'яного кольору, при сильному ураженні окремі плями можуть зливатися у великі пошкоджені ділянки. Може зустрічатися також в комбінації з червоною нитчастістю.

Вражатися доларовою плямистістю можуть газони всіх типів, найчастіше — райграс багаторічний та вівсяниця червона, особливо повільно зростаючі, що не вимагають інтенсивного догляду селекційні сорти.

Захворюванню сприяє наявність схильних до нього видів і сортів злаків, а також нестача поживних речовин, особливо азоту.

Профілактичні заходи:

  • використання стійких до захворювання селекційних сортів вівсяниці червоної;
  • збалансоване постачання живильними речовинами, особливо азотом.

Листова плямистість

Листова плямистість виникає дуже часто майже на всіх видах трав і типах газонів, але рідко завдає значної шкоди. Може з'являтися в будь-який час року. Симптоми — плями на листку, колір і розмір яких може варіюватися, але частіше за все мають коричневий, чорний, оливково - зелений або пурпурний колір.

Листова плямистість особливо поширена в теплих і вологих умовах. Особливо легко уражаються ослаблені рослини.

Профілактичні заходи:

  • видалення зістриженої трави і старих, відмерлих частин рослин;
  • недопущення непотрібної вологості (через занадто частий полив);
  • поліпшення циркуляції повітря шляхом усунення перешкод (живоплотів, огорож, стін, дерев).

Офіобольозна гниль

Офіобольозна гниль — не дуже широко поширене захворювання, але при несприятливих умовах може завдати великої шкоди. Виникає літом чи осінню, але уражені площі можуть зберігатися протягом всього року. Симптоми — з'являються кільця жовтої або помаранчевої трави діаметром 0,1 - 1,0 м, що супроводжуються кільцем відмерлої трави близько 0,1 м. Таке знебарвлення виникає внаслідок того, що гриб вражає коріння. Усередині кільця залишаються тільки види, що не вражаються хворобою і бур'яни.

Офіобольозна гниль може виникнути на будь-якому газоні, але особливо в травостоях з переважанням мітлиці. Перезволоження поверхні і лужної рН посилюють ураження. Хвороба виникає якщо, наприклад, робилося вапнування мокрого ґрунту з підвищеною кислотністю, але може з'явитися і на нових газонах, якщо проводилося попереднє дезинфікування грунту або вегетаційний шар утворений з чужорідних будівельних матеріалів, таких як пісок або лава (тут, по всій ймовірності, впливає відсутність грибів - антагоністів).

Якщо хвороба вже виникла, буде дуже складно тримати її під контролем. Краще буде запобігти їй шляхом забезпечення оптимального догляду. Перезволоження можна уникнути за допомогою добре функціонуючої дренажної системи. Догляд за газоном можна назвати ідеальним, якщо не потрібно проводити вапнування. Якщо ж його все ж потрібно робити, то краще робити це восени, а навесні внести добриво з кислою реакцією, наприклад, аміачну селітру з сульфатної добавкою. Топ - дресінг можна підсилити за допомогою застосування лужного піску для піскування або за допомогою поливної води, яка часто від природи має високий вміст вапна. Всі ці фактори слід враховувати в заходах по догляду. 

Відьмові кільця тип 1

Відьмові кільця тип 1 часто можна зустріти на на газонах будь-якого типу, де вони можуть завдати великої шкоди. Кільця можуть існувати роками, але симптоми найчастіше помітні влітку в суху погоду. Симптоми — відьмові кільця типу 1 знищують або сильно ушкоджують траву. Видно 2 кільця витягнутої або круглої форми, що складаються з трави соковитого, темно - зеленого кольору, між якими знаходиться кільце з галявини з відмерлою травою. Гриб створює екстремальні гідрофобні умови, які викликають висихання газонних рослин. Під кільцем знаходиться щільне сплетіння білуватого міцелію з характерним запахом цвілі. Влітку і восени можна побачити дрібні жовто - коричневі гриби на зовнішньому кільці.

Умови виникнення хвороби ще не повністю досліджені, але від перезволоження грунту є найбільш імовірною причиною. Відьмові кільця зустрічаються на грунті будь-якого типу, але частіше за все - на легких піщаних ґрунтах.

Повного усунення хвороби домогтися важко, часто вдається запобігти лише подальшому поширенню. Кільця рідко поширюються через перешкоди у вигляді перекопання грунту, наприклад, по краю газону або клумби. Успішним є також прорізання інфікованих зон, оскільки в кільце можуть потрапити гриби - антагоністи, що перешкоджають подальшому поширенню. Дуже ефективний, але трудомісткий спосіб — видалення ураженого грунту. Перед використанням фунгіцидів необхідно спочатку забезпечити зволоження гідрофобної зони шляхом аерації і введенням змочувальної речовини.

Відьмові кільця тип 2

Відьмові кільця ТИП 2 зустрічається зазвичай на дуже вишуканих газонах (декоративних газонах, полях для гольфу), проте значні пошкодження спостерігаються рідко. Симптоми найчастіше помітні влітку і восени, але гриби існують весь рік — стають помітні кільця, смуги або дуги, в області яких трава росте швидше і має більш темний зелений колір. Значні пошкодження не зустрічаються. Є і супутнє явище - іноді видно самі гриби (базидіоміцети або опеньки).

Причини виникнення хвороби — невідомі, симптоми стають помітні при нестачі азоту.

Симптоми можна приховати шляхом додаткового внесення азоту під час вегетаційного періоду або застосування сульфату заліза на навколишньої території, яка завдяки цьому придбає більш темний зелений колір.

Відьмові кільця тип 3

Відьмові кільця ТИП 3 — дуже поширене захворювання, яке зустрічається на більшості газонів, але, як правило, не завдає шкоди газону. Гриб існує протягом усього року, а кільце помітно тільки протягом короткого періоду, в основному восени. Активність гриба проявляється у вигляді утворення кілець з високою, темно-зеленою травою і безладно розташованими грибами.

Причини виникнення хвороби невідомі.

Профілактичні заходи не потрібні, оскільки хвороба не завдає шкоди газону. Щоб уникнути подальшого розповсюдження можна вручну видалити гриби, щоб не допустити висипання спор.

Жовта іржа

Жовта іржа викликає легке пошкодження газону, тяжке ураження зустрічається рідко.

Виникає літом чи осінню. На поверхні листя утворюються помаранчеві або коричневі гнійники, які можуть бути розкидані нерівномірно, а можуть знаходотися в лінії. Може пошкоджувати майже всі види злаків. В умовах газону найчастіше уражаються райграс багаторічна і мятлик луговий.

Сприяють розвитку хвороби теплі і вологі погодні умови, найчастіше на нестриженому газоні. Регулярна стрижка може запобігти ураженню. Вибір стійких селекційних сортів може знизити ризик захворюваності.

Різоктоніоз

Різоктоніоз дуже рідкісне захворювання, але якщо вже виникає, то з великими пошкодженнями. Зустрічається протягом усього вегетаційного періоду на газонах всіх типів, особливо вражає такі види, як мятлик і вівсяниця.

Гриб вражає, насамперед після нового посіву, молоді паростки злаків і може викликати нерівномірне проростання, пагони відмирають. Посівний матеріал, в більшості випадків, інфікований ще до посіву. Сприяють зростанню гриба незбалансоване харчування, перш за все, надлишок азоту і фосфору при недоліку калію і магнію.

Профілактичні заходи:

  • збалансоване харчування;
  • протруювання насіння.

Некроз кореневої шийки

Некроз кореневої шийки часто виникає вже восени або взимку в холодну, вологу погоду, але пошкодження в основному проявляються лише ранньою весною. У деякі роки зі специфічними погодними умовами може завдати важкої шкоди.

Симптоми — плями відмерлої трави, круглої форми, діаметром до 40 см, на листках блідо-рожевий або білуватий міцелій. Гриб викликає кореневу гниль, через що відбувається відмирання рослин.

Вражатися некрозом кореневої шийки можуть газони всіх типів, перш за все, райграс (певні селекційні сорти), рідше — вівсяниця червона. Частіше виникає на піщанистих грунтах.

Причиною хвороби є ущільнення поверхні в поєднанні з дуже високою вологістю і занадто високим травостоєм.

Профілактичні заходи:

  • обмеження внесення азотних добрив восени;
  • перед настанням зими стрижка на висоту 3 - 3,5 см;
  • вентилювання поверхні;
  • піскування і аерація грунту.