Основні правила створення та догляду за газоном
0 коментарів

Основні правила створення та догляду за газоном

Ваш новий газон повинен розквітнути у всій своїй красі. Для цього йому потрібен пухкий, здоровий грунт, який можна отримати тільки шляхом ретельної підготовки. Крім того, при закладці нового газону, рекомендується посіяти сидеральні культури. Вони дадуть грунту нове життя і сприятимуть його біологічному оздоровленню і удобренню, забезпечуючи оптимальну підготовку. Для цього використовують як суміші, так і насіння окремих видів сидеральних культур. Поряд з традиційними заходами по догляду, такими, як внесення добрив, стрижка, дощування, інтенсивно використовуються додаткові заходи, що дозволяють на тривалий час забезпечити його хороший стан. Якщо цього не робити, можуть з'явитися поверхневі ущільнення і звалювання газону, що, в свою чергу, призведе до порушення надходження води і поживних речовин, буде перешкоджати здоровому розвитку газону, погіршиться зносостійкість, щільність травостою і здатність до регенерації, посилиться ріст бур'янів і схильність до захворювань.

Сім етапів створення газону:

1. Грунт перекопати на глибину робочої частини лопати, закопуючи сидеральні культури для накопичення гумусових речовин і біологічних добрив. Для додаткового поліпшення грунту можна внести ще 4-5 мішків садового гумусу на 100 м2. При цьому грунт слід рівномірно і ретельно подрібнити.

2. Обробити грунт посівної площі граблями, щоб очистити його від залишків рослин, великих каменів і т.д., рівномірно розрівняти.

3. Дати газону відпочити до 3 тижнів, щоб грунт добре осів, а бур'яни, що знаходяться в грунтовому шарі, проросли і зійшли.

4. Після закінчення періоду відпочинку грунт знову розпушити граблями на глибину 2-3 см, щоб видалити паростки бур'янів і вирівняти нерівності. Щоб грунт був не надто пухким, його ущільнюють катком або дошками.

5. Якщо грунт недостатньо вологий, необхідно вручну, або розкидаючим пристосуванням, рівномірно висіяти відповідну газонну суміш, дотримуючись норми висіву. Газон можна засівати з ранньої весни до пізньої осені, причому найбільш сприятливими місяцями є квітень, травень, червень, і вересень. Для посіву ідеально підходить злегка похмурий, недощовий, безвітряний день. З метою досягнення оптимальних початкових умов для зростання газонних трав слід додатково внести спеціальне добриво (каталітичне), злегка прикопати насіння і добриво граблями, ущільнити валиком, при необхідності окропити, щоб захистити посівний матеріал від висихання.

6. У наступні 3-4 тижні необхідно захистити новий газон від висихання. При необхідності полити газон дощувальним апаратом. Важливо, щоб дощувальний апарат працював з дрібними форсунками щоб уникнути змиву посівного матеріалу, замулювання і висихання грунту. Найбільш сприятливий час для зрошення — ранній ранок або пізній вечір.

7. Після досягнення бажаної висоти травостою, приблизно 8-10 см (на висоту долоні руки), газон в перший раз скошують. Газонокосарка повинна бути обладнана максимально гострими ножами, оскільки газонні рослини ще дуже чутливі. При першому скошуванні слід зрізати тільки верхівки (1-2 см) . При подальшому скошуванні можна зрізати газон на бажану висоту. Більш часте скошування, особливо в період росту, через короткий час забезпечить утворення густого і міцного травостою.

Після успішного посіву для підтримки газону необхідний оптимальний догляд. Тільки так можна забезпечити його однорідність і чудовий зовнішній вигляд протягом багатьох років. Стрижка, добриво, аерація і зрошення - ось найважливіші заходи щодо догляду, які можна виділити. Сюди ж відноситься боротьба з бур'янами та лікування захворювань.

Стрижка

Стрижка газону відноситься до найважливіших заходів, які вимагають найбільших витрат часу. Часта стрижка, в поєднанні з правильним добривом, сприяє утворенню густого, схожого на килим травостою, оскільки стимулює ріст рослин в ширину. Крім того, Ваш газон стає від цього більш міцним і стійким до навантажень.

Перше скошування слід розпочинати, коли сходи досягли 10-12 см. При виборі правильного часу стрижки необхідно враховувати, що у злакових рослин необхідно знімати від 1/3, до максимум половини приросту. Якщо при стрижці знімають значно більше приросту (радикальна стрижка), рослина втрачає надто багато зеленої площі, щоб швидко регенерувати. На присадибних ділянках висота стрижки повинна становити від 3 до 5 см. Отже, виконувати стрижку необхідно при висоті рослини 6 - 10 см. Крім того, навесні Ви повинні намагатися стригти газон 1 або 2 рази на тиждень. В суху спекотну погоду не бажано підстригати газон, тому що у цей період трава росте повільніше та схильна до хвороб. Останню стрижку на території північної України проводять у першій-другій декаді жовтня, південної – у третій декаді жовтня.

Якщо у Вас невелика ділянка, густо засаджена деревами, чагарниками, грядками, і Ви хочете, щоб землю вкривав суцільний трав'яний килим, то для догляду за ним можна використовувати тример. Тример представляє собою диск з довгою ручкою і невеликим моторчиком, що обертає нейлонову волосінь. Якщо ж газон займає велику площу і потрібно, щоб він бездоганно виглядав або треба створити повноцінний спортивний майданчик, на якому поверхня має бути ідеально рівною - краще для скошування використовувати газонокосарку. Напрямок стрижки потрібно періодично змінювати, щоб не з'явилися ребристі смуги.

Добриво

Оскільки газон повинен постійно регенерувати, бути густим і постійно отримувати поживні речовини з поверхні завдяки стрижці, для утворення міцного зеленого травостою важливо правильно його удобрювати. Газон не завжди знаходиться в процесі росту, і необхідні поживні речовини повинні надходити шляхом внесення відповідних добрив. При цьому газону потрібен не просто азот, а азот в збалансованому співвідношенні з фосфором, калієм, магнієм і мікроелементами. Ці поживні речовини виконують різні функції, як при формуванні тканин рослин, так і в їх обміні речовин. З цієї точки зору для газону найкраще підходять комплексні добрива, в складі яких врахована потреба трав в поживних речовинах зрошення.

Слідкуйте за тим, щоб Ваш газон завжди був досить вологим. Зазвичай для цього достатньо природних опадів. Проте, в період тривалої посухи при зволоженні газону необхідно враховувати наступне: нові газони або нові посіви повинні зрошуватися кожні 2 дні в співвідношенні близько 1 - 2 л / м² ; більш " дорослі " газони зрошуються тільки раз в тиждень, але зате грунтовно - до 20 д / м2. Полив необхідно проводити рано вранці або пізно ввечері, але ні в якому разі не на пекучому сонці.

Таблиця важливих заходів по догляду за газоном протягом року

Захід Березень Квітень Травень Червень Липень Серпень Вересень Жовтень Листопад Грудень
Пересів                
Підсів              
Внесення добрив                    
Аерація                                
Зрошення                              
Стрижка      
Боротьба з бур'янами                                

 

Аерація грунту

Щоб рости, Вашому газону потрібне повітря і світло. Оскільки протягом часу, особливо, якщо стрижена трава залишається на поверхні, утворюється так званий газонний покрив з живих і відмерлих тканин рослин, який необхідно видаляти щовесни. При аерації ґрунту поверхня покриву надривається і віддаляється, а кількість широколистих бур'янів і мохів сильно скорочується. Постачання повітря і води поліпшує стан грунту, стимулюючи активність ґрунтових організмів і розкладання відмерлих тканин рослини. Аерація ґрунту газонних спортивних полів повинна проводитися не менше одного разу на рік, в період основного зростання — в квітні-травні. Перед аерацією грунту газон коротко стрижуть. Після аерації необхідно видалити залишки трави, відразу ж посипати піском і, при необхідності, провести аерування.

За допомогою аерування усувають ущільнення поверхні і провітрюють навколокореневий простір. За допомогою вертикуляторів виробляють проколювання ґрунтових пробок на глибину 10 см. Відразу після цього поверхню посипають піском і вносять добриво. Для ефективної дії необхідно зробити не менше 200 проколювань на м².

Піскування

Для піскування слід застосовувати сухий пісок з зернистістю 0,6-1,2 мм у кількості 0,1 м3 на 100 м2 ділянки. Піскування виконується раз на рік після вертикуляції під час найбільш активного росту трав.

Піскування, як окремий захід або в поєднанні з аерацією грунту, забезпечує:

  • вирівнювання нерівностей;
  • поліпшення текстури грунту шляхом перемішування або заміни ґрунту;
  • поліпшення проникності грунту;
  • підвищення міцності при зсуві.

Підсів

Якщо галявини в газоні стають занадто великими і вже регенерацією їх закрити не можна, або, якщо потрібно освіжити склад трав за рахунок більш цінних видів і селекційних сортів, необхідно провести підсів. Підсів найкраще виконувати після таких заходів, як щілювання, аерація і посипання піском. Однак, є методи, що дозволяють засівати існуючий газон без проведення попередніх робіт (наприклад, за допомогою перфоратора).

Для підсіву рекомендується використовувати відповідні суміші насіння.

Топ — дресинг

Для отримання рівної поверхні і поліпшення постачання поживними речовинами поверхні, перш за все для гольфу, газон покривають сумішшю з піску, торфу, дернової землі і добрив.

Пісок не повинен містити вапна і за величиною зерна повинен відповідати існуючій основі. Найкращий час для цього — осінь, приблизно до кінця вересня. Цьому повинна передувати аерація грунту. Якщо всі ці заходи не принесуть успіху, необхідні більш значні заходи по регенерації. Це може бути:

- щілювання;

- дренаж щілювання;

- глибоке розпушення.

Щілювання

В процесі виконуваного машинним способом щілювання прорізається близько 100 канавок / м2 на відстані 8 см одна від одної, до 10 см в глибину, 10 - 15 см в довжину і 1 см в ширину. Навколо канавок виникають тріщини, які призводять до розпушення поверхні і насичення її повітрям. Але можуть виникнути і нерівності, які усуваються шляхом піскування і закладення.

Дренаж щілювання

При дренажі щілювання за допомогою спеціального пристосування прорізають канавки, що досягають дренажної системи або водопроникних шарів. Канавки, під час того ж робочого процесу, заповнюють проникним матеріалом (піском, лавою, керамзитом). Вийнятий грунт необхідно видалити. Ширина, відстань і глибина канавок можуть варіюватися. Метою є поліпшення вентиляції грунту і більш швидке відведення води.

Глибоке розпушення

За допомогою глибокого розпушення можна усунути ущільнення грунту і водонепроникні шари в діапазоні від 6 до 15 см і навіть нижче (до 25 см). За допомогою спеціальних пристроїв проробляються канавки або отвори, одночасно з цим здійснюється розпушування навколишньої області. Виконані отвори заповнюються проникними будівельними матеріалами.