Петунія - секрети вирощування
0 коментарів

Петунія - секрети вирощування

Петунія відноситься до сімейства пасльонових, налічується 25 видів. Батьківщиною петуній є Центральна і Південна Америка. На берегах річки Ла - Платі вперше в 1767 році була знайдена та описана петунія. До Європи насіння петунії потрапило в 1820 році. 

Оформлення садів і парків декоративними кашпо і підвісними контейнерами зі звисаючим каскадом квітучих ампельних рослин викликала справжній бум в селекції петуній.

Гібриди і сорти (однорічники)  здатні цвісти у відкритому грунті з червня до заморозків. Селекціонерами спочатку були виведені махрові форми петуній. Особливо успішними у виведенні махрових сортів виявилися японці. Сучасні селекціонери петуній Англії, США, Японії і країн СНД працюють над виведенням сортів петуній з унікальними тонами двокольорового забарвлення, розставляючи акценти на великій кількості квіток і тривалості строків цвітіння. 

Сорти петуній відрізняються розміром квіток, (від 5 до 12 см в діаметрі). Відповідно до розмірів петунії класифікують на:

  • крупноквіткові;
  • дрібноквіткові.

 За формою пелюсток на:

  • торочкуваті;
  • гофровані;
  • хвилясті;
  • гладкі;
  • махрові;
  • прості.

Тривалість цвітіння однієї квітки становить приблизно 5 днів. Всі сорти петуній по термінами цвітіння поділяють на: ранні, середні та пізні, які відповідно зацвітають через 55-60, 65-75, 80 і більше днів після посіву насіння. Цвітіння одного куща може тривати від 75 до 90 днів. Найбільш розкішного цвітіння петунія досягає при сухій і сонячній погоді з високою температурою повітря. З настанням дощів і періодів похолодання декоративність петунії знижується.

Це світлолюбива рослина, яка віддає перевагу легким дренованим і родючим грунтам з кислотністю 5,5-7,0. Рослини легко переносять засуху. Коренева система петунії добре галузиться, обплітаючи поверхневі шари грунту і не вимагає проникнення на велику глибину. Основна маса коренів розташовується  в поверхневому 18-20 сантиметровому шарі грунту. Поливати петунію необхідно рясно, надлишок вологи не страшний для неї, якщо в ємності, де вирощується петунія, є добрий дренаж. 
Петунії розмножують насінням. Виняток складають сорти з махровими квітками, тому що при насіннєвому розмноженні не вдається зберегти махровість пелюсток. Найчастіше махрові петунії розмножують живцюванням.

Укорінення триває 30-40 днів, температура при цьому повинна бути в межах 15-20 оС. Укорінення проводять без укриття. Висаджують петунію в суміш перегнійного і дернового грунту у співвідношенні 2:1, після пересадки - обов'язково прищипують над третім листом. Стебла петунії дуже крихкі і легко ламаються, тому пересадку, полив і підживлення необхідно проводити обережно.