Вирощування томатів в домашніх умовах
0 коментарів

Вирощування томатів в домашніх умовах

Томати можна вирощувати протягом 7-8 місяців у домашніх умовах, для цього потрібно - полікарбонатна теплиця з підігрівом грунту та індетермінантні сорти.

Для вирощування томатів у закритому грунті використовують: 

  • зимових ґрунтових і гідропонних теплицях у зимово-весняний період та в продовженій культурі на ґрунтових та мінеральних субстратах,
  • весняних плівкових теплицях і парниках — на ґрунтових субстратах або добре удобрених і підготовлених природних ґрунтах.

Для зимових теплиць розсаду вирощують у горщечках (касетах). При використанні щебеню або керамзиту горщечки заповнюють дрібною (не більше 3—5 мм) фракцією.

У фазі 7-8 справжніх листків, приблизно у кінці грудня - на початку січня висаджують розсаду у зимові теплиці, а у весняні теплиці - взалежності від забезпечення їх  оптимальною темперптурою для росту і розвитку розсади.Способи висаджування:  

  • широкорядний

160×20—25 см (2,5—3,0 шт. рослин на 1 м²);

160×15—20 см (3,0—4,0 шт./м²);

  • стрічковий 100+60×40—50 см (3,0—5,0 шт./м²);

90+50×40—50 см (3,5—5,1 шт./м²);

70+30—40×25—30 см (6,0—8,0 шт./м²). 

У зимових і весняних теплицях з обігрівом  розсаду розміщують рідше, а без обігріву (сонячний обігрів) - густіше. Над кожним рядком протягують дріт, який з обох кінців кріплять до каркасу.Оголене від листків стебло вкладають на підставку (сітку) або на субстрат, попускають шпагат і переміщають верхівку рослин. Завдяки цьому загальна довжина стебла може досягати 7 м і більше. При вирощуванні томатів у весняних теплицях при досягненні рослиною відповідної висоти стебло перекидають через дріт і на ньому формується ще 4—5 плодоносних китиць.

Протягом усього періоду вегетації систематично видаляють пасинки завдовжки 3—5 см та відмираючі листки.

У  теплицях систематично розпушують міжряддя. Поливи, обривання пасинків і листків краще проводити в ранкові години, щоб протягом дня затягнулися ранки на рослинах. Зразу після поливу теплиці провітрюють, щоб знизити відносну вологість повітря.

У сучасних зимових теплицях застосовують крапельний полив.

Урожай плодів збирають через кожних 2—3 дні.

Урожайність їх залежить від  теплиць і способів вирощування:

  • в зимових теплицях у продовженій культурі із підігрівом грунту вона досягає 50—55 кг/м², у тому числі раннього — 30—35 кг/м²,
  • у весняних із обігрівом від калорифера — 20—25 кг/м², з сонячним — 12—18 кг/м², у парниках — 16—20 кг з рами.