Капуста Монако

Капуста Монако
Капуста Монако

Фасовка: 20н

Виробник: Syngenta Seeds B.V., Нідерланди

Капуста Монако – ранньостиглий гібрид. Період вегетації – 70 днів від висадки розсади. Рослина компактна з сильною кореневою системою. Головка масою 1,5-2,0 кг. Призначений для збирання восени, споживання у свіжому вигляді та заморозки. Гібрид стійкий до фузаріозу та толерантний до бактеріозу. Завдяки величезному спектру фізіологічно активних речовин броколі особливо рекомендується людям з серцевою недостатністю і розладами нервової системи. Хлорофіл, що входить до складу капусти, благотворно впливає на склад крові, а сформований, але не видний оку пилок в голівках броколі, має лікувальну властивість. До того ж, капуста броколі вважається одним з кращих антисклеротичних засобів.

Капусту Монако вирощують розсадним або безрозсадним способами. При конвеєрному виробництві висаджують розсаду в 4 строки або висівають насіння в грунт в 3 терміни через 15-20 діб. Для отримання горщикової розсади насіння капусти броколі  висівають у середині квітня в опалюєму теплицю. Розсада готова до висадки після появи 5-6 справжніх листків у віці 50-55 діб для ранньостиглих термінів. Для більш пізніх строків розсаду можна вирощувати без горщиків, висіваючи насіння капусти броколі  в живильну суміш. При розсадному способі норма висіву насіння - 4 г/м2, при висіві у відкритий грунт — 0,08-0,1 г/м2. При висіві насіння безпосередньо в грунт в середині квітня вона починає плодоносити на початку липня, а при розсадному способі в кінці травня - початку червня. Необхідна густота рослин (4,0-4,5 шт/ м2) при безрозсадному способі вирощування досягається проріджуванням. При розсадному способі оптимальна схема розміщення рослин при широкорядному способі на рівній поверхні 60 x 40 або 70 x 30 см, на грядах при стрічковому дворядному способі - (50 +90) х 30 см. Найкращою схемою розміщення рослин при безрозсадному способі посіву є 70 x 50 см. Догляд за броколі  припускає розпушування грунту в міжряддях і рядах, боротьбу з бур'янами, підгортання рослин для утворення додаткових коренів, підгодівлю, поливи і своєчасне прибирання врожаю. Вона не вимагає притінення головок. У період засухи капусту поливають при досягненні рівня вологості грунту 70-80% HB. Нестача вологи в грунті призводить до різкого зниження врожаю і якості продукції. Рослини стають ламкими, дерев'янистими. Оптимальна вологість повітря – близько 85%, температура повітря – +18-20°С у період росту та розвитку вегетативної маси та + 16 -18°С при формуванні голівки. Температура повітря вище +25°С і нижче +10°С, сухість повітря і грунту різко знижують урожай і якість продукції. Рослини броколі досягають висоти 70 см і більше. Стебло (кочерига) закінчується суцвіттям. До змикання рядів рослини підгортають, двічі спушують міжряддя. Прибирання капусти броколі проводять у кілька прийомів: в першу чергу зрізають центральну головку, коли вона щільно зімкнута (до розбіжності одиничних бутонів), бічні пагони з дрібними головками зрізають в міру їх відростання (через 10-15 діб). Зрізані головки з частиною стебла 10-20 см використовують в їжу як можна швидше, так як вони в'януть. Їх кладуть у холодильні камери, оберігаючи від пожовтіння. На зберігання краще закладати головки  у фазі технічної стиглості при наявності криючого листя. Період зберігання - 5-7 діб, температура - +1-2°С. У багатьох країнах броколі зберігають замороженою в поліетиленових пакетах.

Норма висіву: 4 г/м2.

Глибина загортання насіння: 0,5-1 см.

Ширина міжрядь: 60-70см.

 

  I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Висів                        
Збір                        

Loading