М'ята перцева

М'ята перцева
М'ята перцева

Фасовка: 0,1г

Виробник: Hem Zaden B.V., Нідерланди

М'ята перцева — багаторічна кущова ефіроолійна рослина з родини губоцвітих, з повзучим корінням, прямостоячим гіллястим, чотиригранним стеблом і горизонтальними розлогими пагонами, висотою до 45см. Період вегетації — 60-80 днів. Квітує у липні-вересні. Вирощують висівом у відкритий ґрунт і розсадним способом. Використовують наземну частину, яка містить ефірні масла, багато каротину, флавоноїди. М’ятна олія є сировиною для добування ментолу, використовується в лікеро-горілчаному виробництві, парфумерії. Для медичних цілей використовують листя м'яти перцевої, олію і ментол. Приймають їх при гіпертонічній хворобі, безсонні, захворюваннях печінки, при спазмах в шлунку, кишечнику, при метеоризмі, мігрені, для поліпшення апетиту і серцевої діяльності. М’ятна олія (3-5 крапель) з водою або на цукрі, прийнята всередину, зменшує печію, дезінфікує шлунок і сприяє відходженню газів. Настій листя м’яти рекомендують пити ковтками протягом дня при печії, нудоті, при спазмах в шлунку і кишечнику, смердючій відрижці та ін. У відварі м’яти купають маленьких дітей при алергічних висипах, золотусі, рахіті, кишкових коліках. Настій листя м’яти застосовують при стенокардії, надмірних і хворобливих менструаціях, при нудоті.

М'яту вирощують на одному місці 2-3 роки підряд, тому розміщують її у спеціальних сівозмінах. Кращими попередниками для неї є озимі зернові, зернобобові, просапні овочеві, багаторічні бобові трави. Культура нормально зимує у грунті і дуже розростається з кореневища, тому вирощують її на окремій ділянці. Добре росте на перегнійному грунті. Відсадки, кореневища або частини куща висаджують ранньою весною або восени. Догляд звичайний — розпушування, знищення бур’янів, поливи, підживлення. Відрізки кореневищ (8-14 см) висаджують через місяць після підготовки ґрунту, щоб він до цього часу осів. Оптимальна середньодобова температура літніх місяців для успішного росту м’яти знаходиться в межах +18-22°C. Подальше підвищення температури, особливо супроводжуване грунтовою та повітряною посухою, затримує ріст рослин. Вирощування м'яти з насіння може бути досить важким завданням. Насіння сіють в горщики або лотки, в яких поверхня землі ледь волога. Глибина занурення не більше 0,5 см. Лоток з насінням необхідно поставити в місце з температурою +21-24°C або накрити прозорою поліетиленовою плівкою, доки вони не проростуть, зазвичай це займає 7-16 днів. Коли розсада підросте, її необхідно пересадити в горщики з діаметром не менше 8 см і поставити в більш прохолодні умови, для поступової акліматизації м'яти до зовнішніх умов. Після 7-10 днів можна приступити до посадки на відкритому повітрі. Розміщувати рослину краще на сонці або півтіні на відстані 30 см один від одної. Крім того, м'ята добре росте в контейнерах, де можна контролювати її стрімке зростання.

Норма висіву: 15 — 20 рослин/м.кв.

Глибина загортання: 6-10 см.

Ширина міжрядь: 30-80см.

Відстань між рослинами в ряду: 15-20 см.

 

  I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Висів                        
Збір                        

Loading