Меліса лимонна

Меліса лимонна
Меліса лимонна

Фасовка: 0,5г

Виробник: Hem Zaden B.V., Нідерланди

Меліса лимонна — багаторічний сорт з великим овальної форми листям. Період вегетації — 65-85 днів. Меліса має приємний лимонний аромат та гіркувато-пряний смак. Багата на вміст аскорбінової кислоти, каротину, ефірних масел. Використовують в кулінарії, як приправу до супів, м'яса, риби, для ароматизації чаю та інших напоїв.

Розмножують мелісу насінням, діленням куща і кореневими живцями методом відводки. Насіння можна висаджувати у відкритий грунт ранньою весною. Потім насіння присипають торф’яною крихтою і до появи сходів не поливають, так як дрібні насіння легко вимити. Після появи листя рослини проріджують на 3-4 см. До грунтів меліса невибаглива, але погано росте на кислих, важких і заболочених грунтах. Насіння проростає при t +10-12°С, оптимальна ж температура для проростання — +20-25°С. Меліса — світлолюбна рослина. При затіненні в листах знижується вміст ефірної олії і рослина стає менш ароматною. Меліса проростає повільно, тому доцільно вирощувати її розсадним способом. Наприкінці квітня насіння висівають в ящик або парник, а наприкінці травня зміцнілу розсаду пересаджують на грядку за схемою 50×30 см. Догляд полягає в прополках, розпушуванні, поливах і підгодівлі суперфосфатом 20-25 г/м2, аміачною селітрою і хлористим калієм по 15-20 г/м2. Меліса володіє сильним і приємним лимонним ароматом, тому використовується як пряна рослина. Її вживають у свіжому і сушеному вигляді як приправу до салатів, супів, м’ясних, рибних і грибних страв. При цьому використовуються як свіжі квіткові бруньки і молоді листки рослини, так і порошок з висушеної прянощі.

Норма висіву: 1,2 г/кв.м.

Глибина загортання насіння: 0,5 см.

Ширина міжрядь: 50-60 см. 

 

  I II III IV V VI VII VIII IX X XI XII
Висів                        
Збір                        

Loading