Овес

Овес
Овес

Овес посівний — Avena sativa L. (Avena—стародавня лат. назва вівса;sativus— посівний)— однорічна культивована трав’яниста рослина родини злакових— Тонконогові. Стебло (соломина) прямостояче, заввишки 60–150см, смугасте, гладеньке, з голими, добре виповненими вузлами і порожнистими міживузлями, галузиться в нижній частині. Овес посівний вирощують як важливу кормову і круп’яну рослину по всій території України. З лікувальною метою використовують неочищене зерно, крупу, борошно, солому, траву. Траву слід заготовляти у фазу молочної стиглості (при надавлюванні на зернівку виділяється біла сметаноподібна маса— «молочко» (кінець липня — початок серпня)), солому— під час жнив. Запах у трави відсутній, смак трави і,особливо, зернівок солодкуватий, злегка крохмалистий.

Плід— зернівка завдовшки до 8 мм.

Цвіте у червні–серпні, достигає в липні–вересні.

Норма висіву (1 га/1 сотка): точний (сівалка) і ручний висів — 200 кг / 2кг.

Loading