Пшениця

Пшениця
Пшениця

У виробництві поширені два види пшениці ярої: м'яка і тверда. У посівах всюди переважає м'яка пшениця. Її використовують для виготовлення комбікорму, висівки як концентрований корм, солому і полову - як грубі корми. В Україні вирощується в основному озима пшениця, а яра займає невеликі площі. Яра пшениця дає нижчі (на 10-15%) врожаї, ніж озима. Це цінна страхова культура для пересіву загиблих посівів озимої пшениці.

Сорти твердої пшениці вирощують переважно в посушливих степових південних і південно-східних областях України. Сходи з`являються за 7-12 днів від сівби, кущіння настає через 12-15 днів після сходів, трубкування - через 16-26 днів після початку кущіння, через 3-6 днів починається цвітіння, через 15-18 днів від цвітіння зернівка досягає повної довжини і вступає в фазу молочної стиглості, в якій вона перебуває 10-15 днів.

Весь вегетаційний період охоплює 85-110 днів, у твердої пшениці - 100-115 днів.

Оптимальна норма висіву для більшості сортів становить 160-250 кг/га.

Loading