Жито

Жито
Жито

Жито (Secale cereale) – рослина родини тонконогових, близько пов'язана із ячменем та пшеницею, що широко використовується людиною для отримання зерна та як кормова культура. Солома й колосся посівного жита, білого або жовтого кольору. На відміну від диких форм, колос не розламується на окремі колоски. Колос складається з двох квіток, дуже рідко – з трьох і більше і двох колоскових лусок, які розміщені по боках. Квітка двостатева, форма зерна овальна або видовжена. У жита, як і інших злаків, розрізняють наступні фази розвитку: проростання, схід, кущення, вихід в трубку, цвітіння, дозрівання. Насіння жита може проростати при дуже низькій температурі, навіть при 0°С, але краща температура для проростання зародкового коріння 3,8°С.

Сходи озимого жита зазвичай з'являються через 5 – 6 днів після посіву. Час колосіння жита залежить від умов середовища.

Норма висіву (1 га/1 сотка) жита озимого:

  • точний висів (сівалка) — 160 кг / 1,6 кг;
  • ручний висів — 200 кг / 2 кг.
Loading